marți, 2 iulie 2013

MASURARI TEHNICE

PROCESUL DE MĂSURARE


In activitatea industriala, controlul calității produselor necesita permanente masurari, efectuate asupra materiilor prime, materialelor si componentelor la fiecare operatie de executie, la montaj sau asupra produsului finit. In cadrul proceselor de productie cu inalt grad de mecanizare si automatizare, mijloacele si metodele de masurare si control au un rol vital, astfel incat in orice intreprindere, serviciul de control al calitatii a devenit sector de sine statator si indispensabil pentru bunul mers al productiei.

Procesul de masurare trebuie sa raspunda urmatoarelor intrebari:
- Ce masuram?
- Cu ce masuram?
- Cum masuram?


Procesul de măsurare este un ansamblu de operaţii de măsurare, care au drept scop determinarea valorii numerice ale unei mărimi fizice, cu ajutorul unui mijloc de măsurare şi aplicând anumite reguli/ principii.
Măsurarea este o operaţie sau un proces metrologic prin care, cu ajutorul unui mijloc de măsurare (măsura, instrument, aparat etc.) şi în anumite condiţii, se determină valoarea unei mărimi date, exprimată printr-o unitate de măsură corespunzătoare.
Măsurarea este operaţia metrologică prin care o mărime fizică este comparată cu unitatea de măsură specifică.
Măsurandul este obiectul purtător al mărimii fizice.

Rezultatul măsurării este valoarea efectivă V, care ne arată de câte ori unitatea de măsură se cuprinde în mărimea de măsurat.

V = M/U.M.= k                       (1)

unde: M – mărimea de măsurat
U.M. – unitatea de măsură

deci:                                        V=k[UM]

Precizia rezultatelor obţinute prin măsurare poate fi influenţată de numeroşi factori, din care un rol deosebit îl au mijloacele de măsurare folosite şi metodele de măsurare alese. Alegerea corectă a metodelor şi mijloacelor de măsurare şi control se face ţinând seama de mai mulţi factori:
· Precizia măsurării;
· Caracteristicile metrologice şi economice ale mijlocului de măsurare;
· Forma şi dimensiunile pieselor;
· Felul producţiei.
  
SCHEMA PROCESULUI DE MASURARE



ELEMENTELE PROCESULUI DE MASURARE


Obiectul de măsurat (măsurandul) este obiectul purtător al mărimii fizice.

Mijlocul de măsurare este un sistem tehnic construit în scopul comparării mărimii de măsurat cu unitatea de măsură specifică, în scopul aflării valorii măsurate.

Mijlocul de măsurare este răspunsul la întrebarea „ – Cu ce măsurăm?”.
Termenul „Mijloc de măsurare” este un termen generic care desemnează un mijloc tehnic utilizat pentru obţinerea, prelucrarea, transmiterea şi stocarea unor informaţii de măsurare.

Prin urmare:
Mijloacele de măsurare sunt mijloace tehnice cu ajutorul cărora se determină cantitativ mărimile de măsurat.


Metoda de măsurare reprezintă modalitatea, principiul, regula prin care se determină valoarea numeric a unei mărimi.





2 comentarii: